Jaag op die groot vyf *
13 oktober 2025 - Karongwe Private Game Reserve, Zuid-Afrika
We vertelden in de Waterberg-regio al dat we van de Big 5 er vier hebben gespot. Alleen de buffel moest nog voor de lens verschijnen, maar verder doet de rest netjes mee. Het is een selecte groep die vijf, en vooral een hele discutabele.
De term werd bedacht in de negentiende eeuw in het koloniale tijdperk in Afrika door jagers die te paard joegen. De dieren werden als de 'Big 5' bestempeld omdat ze het gevaarlijkst en het moeilijkst waren om te bejagen. In plaats van weg te vluchten, vochten ze terug als ze gewond raakten. Het gaat daarbij om de leeuw, het luipaard, de olifant, de neushoorn en de buffel.
Aan de wandel
In het safarivoertuig zei iemand vooral geïnteresseerd te zijn in die Big5. En gids Freddy houdt niet op te zeggen dat de Big5 hier rondloopt. Het lijkt een cult-ding te zijn geworden die een beetje buiten de oevers is getreden. Zeg maar eens dat het nijlpaard, de giraffe en bijvoorbeeld de nyala niet de moeite waard zijn. Of die Kaapse spreeuw of die enorme krokodil die aan de wandel ging. Alsof de reis in duigen zou vallen als je wel de giraffe hebt gezien maar niet bijvoorbeeld de neushoorn, omdat daarmee de Big5 niet is volgemaakt.
Weinig woorden
En wat dacht je van die sierlijke impala's, die gisteravond overigens ook op het menu van de braai stonden. Iedereen zei plichtmatig nog dat het zielig was, maar verder was het smakelijk eten. We hadden trouwens gids Freddy als tafelgenoot. Freddy is een meester in het zoeken van sporen en weet alles wat er te weten valt over de natuur. Maar Freddy is verder een man van weinig woorden. Mijn hemel, we stelden maar vragen over waar hij geboren is, over zijn werk als gids, over dieren en over de duivel en zijn ouwe moer. Maar als een antwoord langer was dan vier woorden, dan was het veel. Tamelijk vermoeiend wel.
Bingokaart
We zijn elders in Zuid-Afrika al verwend met prachtige beelden van dieren, maar vandaag konden we het luipaard in volle glorie bewonderen. Het exemplaar in de ochtend was een vechtersbaas kennelijk want het dier was zichtbaar gewond aan zijn oog. Het liep nog even weg naar een giraffe in de buurt maar hij wist dat het geen goed idee is om de giraffe aan te vallen.
Ze zien er lief en zachtaardig uit, maar met één trap met een giraffebeen gaat elk dier dat kwaad wil, meteen hemelen.
Als je dat allemaal ziet, doet de Big5-bingokaart er toch helemaal niet toe?! Als we consequent zouden zijn, zouden we dus nu zeggen dat het ons eigenlijk niets deed toen we vandaag toch nog nummer 5 tegen kwamen: de buffel. Maar wie zei dat wij consequent waren en moeten zijn?!
Daar stonden ze, een kudde vol. Blij dat we ze gezien hebben, want wat zijn dat indrukwekkende dieren.
Big 5. Check!
En daarmee sluiten we een week vol safari's af en gaan we het landschap van Zuid-Afrika bewonderen. We rijden de komende dagen de Panorama-route langs kennelijk verbluffende uitzichtpunten en watervallen.
*Jagen op de Big Five

Wel gaaf hoor, alle dieren!😍