Vorms vir middagete *

25 oktober 2025 - Clarens, Zuid-Afrika

Ja ja, we weten het. Veel foto's van dieren en vogels op ons blog, maar mag het even. Zuid-Afrika is wildlife en andersom en wat hebben we veel voor de lens gehad. Maar of er misschien wat minder vogels op kunnen, vroeg Albert. Je weet maar niet hoe er naar ons gekeken wordt.

Ze hadden er duidelijk geen zin, de medewerkers bij het Golden Gate Hotel.

"Yes?!" was het enige dat we de vrouwelijke bediening hebben horen zeggen. Ze bedoelde waarschijnlijk daarmee te zeggen dat ze ons een goedemiddag wenste, belangstelling had voor onze staat van welzijn en benieuwd was naar wat we zouden willen eten. Het opdienen en het afrekenen gebeurde vervolgens zwijgend.

Geregistreerd
Bij de toegangspoort stond een medewerker die er wel heel veel zin in had. Op twee verschillende formulieren moesten we onze namen invullen en het kenteken van de auto. Eén formulier moesten we meenemen en afgeven bij de balie. Voor de duidelijkheid: we kwamen voor de lunch en hadden verder geen snode plannen.

Dat was niet voor het eerst overigens want voor bijna alles worden bezoekers (zeker uit het buitenland) driedubbel en binnenstebuiten geregistreerd. Zelfs in Cuba hebben we dit niet in deze hevigheid meegemaakt. En ook hier geldt dat toeristen de hoofdprijs betalen en de Zuid-Afrikanen niet. De toegang tot Golden Gate National Park bedraagt voor Zuid-Afrikanen 70 rand (3,50 euro) en voor bijvoorbeeld Nederlanders 14,50 euro.

Het was het geld meer dan waard. We wandelden naar de Echo Ravine en rond de Brandwag, een enorme rots in dit enorm grootse landschap dat niet onderdoet voor bijvoorbeeld Monument Valley. En verder reden we nog twee loops.

Golden Gate National Park - Echo RavineGolden Gate National ParkKaapse weverGolden Gate National ParkGolden Gate National ParkGolden Gate National ParkStrobloemGolden Gate National ParkGrenadierweverGolden Gate National ParkGolden Gate National Park

Golden Gate National Park staat niet op het programma van de meeste reisorganisaties en wij vragen ons werkelijk af, waarom niet.

Bloemfontein
Morgen gaat onze karavan verder en overnachten we op een boerderij in de buurt van Bloemfontein. Dat klinkt landelijker dan het waarschijnlijk is. We zullen vast niet op een zak hooi slapen, want de accomodaties zijn tot nog toe zijn prima.

* Formulieren voor de lunch

1. Frank:
    25 oktober 2025
    Het is weer mooi daar.
    En mij hoor je niet klagen, een vogeltje meer mag ook 🐦🕊🦅🦜
  2. Jose:
    25 oktober 2025
    Laat maar doorkomen hoor, prachtig dat we ook van de vogels mee mogen genieten. En "fladder" lekker verder...🤩😍.
  3. Anke:
    26 oktober 2025
    Prachtige omgeving en prachtige vogels.
    Lekker genieten daar.
  4. Jeanette:
    26 oktober 2025
    Wat een prachtige foto’s. De natuur ziet er fascinerend uit. Eigenlijk alles. Maar goed, wij kunnen er klein beetje over mee praten.
  5. SuSander:
    29 oktober 2025
    Wat een landschap weer. En controles...... met China valt alles mee!
    Laat die vogels maar komen hoor, Albert is al echt een vogelaar zo te horen :-)