Die optog van pachyderms *
30 oktober 2025 - Addo Elephant Park, Zuid-Afrika
Onze accommodatie is omringd door citroenbomen. Citroenen zijn al heel lang een belangrijke bron van inkomsten in dit gebied en niet voor niets staat alles in het teken van de citroen. Er staat een schaal met citroenen op tafel, de zeep en de shampoos ruiken naar citroen en er zijn veel illustraties op het estate van deze vruchten. De frisheid van citroenen, niet alleen mensen zijn er gek op. Olifanten smullen er ook van als je hen hun gang laat gaan.
Er liepen hier ooit honderden vrij rond maar de dieren hielpen de plantages naar hun grootje. Dieren die de handel van mensen verstieren moeten kennelijk dood en dus kreeg majoor Pretorius in 1919 toestemming het vuur te openen. Van de honderden olifanten bleven er 11 over.
Big7
Addo Elephant National Park kun je niet negeren als je in dit deel van Zuid-Afrika bent. Het is een enorm park dat oorspronkelijk is gesticht in 1931 om die elf olifanten in dit gebied te beschermen.
Dat is gelukt, wat heet... er lopen op dit moment 400 rond, los van 400 buffels, ongeveer 50 neushoorns en andere dieren als antilopen, leeuwen en hyena's. Ze worden nu door hekken gescheiden van de citroenbomen.
Gaandeweg de jaren is het park meer en meer uitgebreid tot aan de kust. Daarmee is het het enige in de wereld dat niet alleen de Big5 maar zelfs de Big7 herbergt (dus inclusief de witte haai en de walvis).
Per jaar komen er ongeveer 120.000 bezoekers en meer dan de helft komt uit Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Nederland.
Kudde
Ondanks dat we andere bijzondere safari's hebben meegemaakt tijdens onze reis, blijft ons bezoek aan Addo er eentje voor de herinneringen. Ja, we kwamen een leeuwin tegen, we zagen een lepelaar en een gier. En onvermijdelijk waren daar ook de zebra's, de antilopen en de knobbelzwijnen. Maar het ging om de olifant. We hadden deze al gezien in Waterberg en Hluhluwe, maar hier zagen we een hele kudde voorbij trekken, inclusief stier, moeders en kinders. En daar word je dan toch even stil van. Daarom nu een overload aan foto's van olifanten. Wij zijn stil; kijk zelf maar.
*De parade van de dikhuiden
Rianne:30 oktober 2025Inderdaad, dis genoeg om my sprakeloos te maak. So ek sal nie meer sê nie.
Ellen:30 oktober 2025Addo! En waar slapen jullie? Ook in een rondavel, of wat luxer? Groetjes allebei x
Vera:30 oktober 2025Schitterend!!
Pé & Pé:30 oktober 2025supermooi. Wat een prachtige dieren (en dito foto's) WOW!
Anke:30 oktober 2025Schitterend om zoveel olifanten in het wild te zien. Mooie foto’s !!!
Jose:30 oktober 2025Oooh wow, da's genieten van die foto's, maar ook van jullie blije gezichten😍
SuSander:10 november 2025Die leeuw, wowww. Wat zijn olifanten toch indrukwekkend en die kleintjes zo schattig, prachtige foto's weer!!