Alles het sy plek *
2 november 2025 - Knysna, Zuid-Afrika
Dat Afrikaans blijft toch intrigeren. Het zal mijn dommigheid wel zijn, maar ik heb lange tijd gedacht dat Afrikaans het Nederlands was dat in de 17e eeuw werd gesproken en zich door het isolement sindsdien niet meer ontwikkeld had. Maar dat is dus niet zo. Het is feitelijk een creoolse taal die weliswaar op het Nederlands is gebaseerd, maar is aangepast zodat het makkelijker in de communicatie zou gaan tussen Nederlanders, slaven en autochtone bewoners.
Nederlands is een moeilijke taal om te leren: de werkwoordsvormen zijn om gek van te worden en er wordt vaker afgeweken van de regel dan niet. Om die reden is in het Afrikaans de grammatica sterk versimpeld en worden woorden vaak fonetisch weergegeven. Wat zouden veel Nederlanders hier blij mee zijn.
Neem nou de plek waar we vandaag waren: Krisjan se nek.
Krisjan was kennelijk een houthakker in de 18e eeuw, een nek in dit geval is een laagte tussen twee hoogtes en se betekent: zijn. En zo betekent het: de bergpas waar Krisjan hout hakte. Krisjan se nek.
Wandelen
Krisjan se nek was het startpunt van een wandeling door een prachtig bosgebied. Het werd tijd om weer eens in beweging te komen, want wat een reis door Zuid-Afrika ook is, met alle safaris met voertuigen en gebieden met dieren die ons voor lunch lusten, komt het nauwelijks tot wandelen.
Deze wandeling begint en eindigt bij een grote boom en monument voor de Zuid-Afrikaanse schrijfster Dalene Mathee, die hier begraven ligt. In één van haar boeken schrijft ze over deze plek: 'Alles het sy plek - die bome, die diere, die mense. Wie die woud respekteer, sal sy stem hoor'.
En zo liepen we ruim 9 kilometer (inclusief 427 hoogtemeters). Het is officieel een ronde maar voor ons hield het na 4,5 kilometer op bij een stromende beek. De bedoeling is die over te steken. Springen is dan kennelijk de bedoeling, doorwaden werd het onbedoeld en omkeren was het resultaat.
We lunchten bij Piza e Vino op de oostelijke Knysna Head. De Indisch Oceaan wurmt zich hier bij Knysna de lagune binnen tussen twee rotswanden (de Heads) door. Wat een spektakel. Een voorbijvarende catamaran dook over de golven diep naar beneden. Dat moet wat zijn zeg.
Dat hadden we niet echt door toen we een tocht met deze boot boekten voor morgen. Ons gaan dit sien en ervaar.
Vanavond moed ingedronken en heerlijk vis gegeten op de Knysna Waterfront. Genieten hoor.
*Alles heeft zijn plek
Helga:2 november 2025toi toi toi morgen tijdens de tocht op de catamaran.
Monique:2 november 2025Echte genieters zijn jullie! Nu óp naar morgen... As dit maar reg kom!🤞
SuSander:14 november 2025Wat een prachtige wandeling en weer geweldige foto's!! Is dat nu een GT....?